Monumente
Satul Păulești se poate mîndri cu o mare varietate de monumente atît cultural-arhitecturale cît și monumente naturale.
Conacul lui Dino Russo
Conacul cu parc al lui Dino Russo este un monument de arhitectură de importanță națională, localizat în satul Păulești, raionul Călărași. Reprezintă o clădire abandonată la marginea satului.
Conform Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor din Moldova, conacul cu două etaje a fost construit de boierul Dino Russo pe teritoriul moșiei sale la sfârșitul sec. al XIX-lea (o dată probabil greșită, dată fiind vârsta copacilor din parc și inscripția „1791” din fața conacului). Tot atunci, a fost amenajată cișmeaua de alături. În perioada sovietică, în conac funcționa tabăra de odihnă pentru copii „Doina”. La începutul anilor 1990, aici a funcționat contabilitatea colhozului, iar după independență conacul a fost privatizat. (sursa: Wikipedia)
Platanul
La marginea satului, în faţa conacului boieresc creşte cel mai longeviv platan de pe teritoriul Republicii Moldova, cu vîrsta de aproximativ 250 de ani, avînd înălţimea de 25 de metri şi diametrul tulpinii de 160 de cm. Acesta este ocrotit de stat.
Ceasornicul natural
Un alt monument natural inedit aflat pe teritoriul domeniului boieresc din Păuleşti este şi ceasornicul natural format din 24 de pini, sădiţi în cerc la distanţe egale unul de celălalt.
Acest ceas colosal indica boierilor vremea exactă.
În mijlocul acestui ceas se afla o masă mare la care mîncau oamenii ce lucrau la conac. (sursa: http://moldovenii.md)
Stejarul lui Gagarin
În satul Păuleşti în curtea şcolii din localitate creşte un stejar care a răsărit dintr-o ghindă care a fost în cosmos.
În anii '60 ai secolului XX Iurie Gagarin, a fost primul om care a zburat în cosmos. Împreună cu el au fost trimise și cîteva seminţe de plante şi ghinzi.Dintr-una din acele ghinzi a crescut stejarul din Păuleşti.(sursa: http://moldovenii.md)
Cimitirul cailor
Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic „Cimitirul Cailor" este o arie naturală protejată de stat.
Se întinde pe o suprafaţă de 2 ha, la nordul satului Păuleşti raionul Călăraşi.
Denumirea se pare că pleacă de la faptul că în trecut, localnicii îşi îngropau în acele locuri caii morţi. În solul de aici au fost descoperite urme de piatră rară – stronţianită. (sursa: http://moldovenii.md)